Categories Selfstudyhistory.com

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 12: Q.111 to 120]

111) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:
List I [Waterfall]
A. Dudhsagar
B.Duduma
C. Gokak
D. Jog

List II [River]
1. Ghatprabha
2. Machhkund
3. Sharavati
4. Mandavi

Codes :
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 2 3 1
(c) 2 4 1 3
(d) 2 3 4 1

Ans: (a) 4 2 1 3

112) Which of the following rock systems provides over 90% of the coal of India?

(a) Vindhyan system
(b) Dharwar system
(c) Tertiary system
(d) Gondwana system

Ans: (d) Gondwana system

113) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below :
List I [Area]
A. Western Ghat
B.South-east Rajasthan
C. North-east India
D. Madhya Pradesh and Chattisgarh

List II [Shifting Cultivation]
1. Dahiya
2. Waltre
3. Jhum
4. Kumari

Codes :
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 4 3 2 1
(c) 3 4 1 2
(d) 3 2 1 4

Ans: (a) 4 2 3 1

114) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below :

List I [Aluminium company]
A. Balco
B.Hindalco
C. Indian Aluminium company
D. NALCO

List II [Location]
1. Hirakud
2. Korba
3. Koraput
4. Renukut

Codes :
A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 4 3

Ans: (b) 2 4 1 3

115) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below :

List I [City]
A. Khartoum
B.Brazzaville
C. Rotterdam
D. Paris

List II [River]
1. Zaire
2. Nile
3. Seine
4.Rhine
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 1 2

Ans: (a) 2 1 4 3

116) Which of the following canals is used as an inland waterway in Southern Germany?

(a) Volga-Don Canal
(b) Sault – Sainte Marie Canal
(c) Ludwigs Canal
(d) White Sea Canal

Ans: (c) Ludwigs Canal


117) Large coffee plantations in Brazil are called

(a) Estate
(b) Estancias
(c) Kalkhozes
(d) Fazendas

Ans: (d) Fazendas

118) Which of the following pairs is not correctly matched?
Country Capital

(a) Guinea Bissau – Bissau
(b) Taiwan – Taipei
(c) Nicaragua – Managua
(d) Maldives – Malabo
Answer: (d) Maldives – Malabo

119) In which of the following animals hooves are not found?

(a) Deer
(b) Jackal
(c) Zebra
(d) Horse

Ans: (b) Jackal

120) The cause of sweet taste in fruits is :

(a) Maltose
(b) Ribose
(c) Lactose
(d) Fructose

Ans: (d) Fructose

CLICK HERE FOR PART 11                                     CLICK HERE FOR PART 13

Advertisements

One thought on “UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 12: Q.111 to 120]”

Leave a Reply