Categories Selfstudyhistory.com

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 11: Q.101 to 110]

101) Which one amongst the following is the Largest plateau?

(a) Coconino
(b) Aquarius
(c) Colorado
(d) Columbia

Ans: (c) Colorado

102) Arrange the following events in correct chronological sequence using the code given below

1. Satyagraha against the Rowlatt Act
2. Champaran Satyagraha
3. Kheda Peasant struggle
4. Ahmedabad Mill Strike

Codes
(a) 2,4,3,1
(b) 1,2,3,4
(c) 2,1,4,3
(d) 3,2,4,1

Ans: (a) 2,4,3,1

103) Whose army was defeated by the army of Kakatiya rulers in 1303 at Warangal?

(a) of Iltutmish
(b) of Balban
(c) of Alauddin Khalji
(d) of Muhammad Tughlaq
Ans: (c) of Alauddin Khalji

104) India’s deepest port is :
(a) Kandla
(b) Cochin
(c) Paradip
(d) Marmagoa
Ans: (b) Cochin

105) Which amongst the following is the largest glacier?

(a) Sasaini
(b) Gangotri
(c) Zemu
(d) Siachin
Ans: (d) Siachin

106) Which of the following iron and Steel plants is not close to raw material area?

(a) Jamshedpur
(b) Rourkela
(c) Durgapur
(d) Salem
Ans: (d) Salem

107) Red sea is an example of :

(a) Volcanic valley
(b) Eroded valley
(c) Axial trough
(d) U-shaped valley

Ans: (c) Axial trough

108) The Tropic of cancer passes through which of the following states?
Select the correct answer from the codes given below:

1. Gujarat
2. Chattisgarh
3. Uttar Pradesh
4. Jharkhand

Codes :
(a) 1,2 and 4
(b) 1,2,3 and 4
(c) 1,3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans: (a) 1,2 and 4
109) Identify the correct west to east sequence of the following Hilly Castes?

(a) Khasi – Garo – Naga – Jaintia
(b) Naga – Jaintiya – Khasi – Garo
(c) Garo – Khasi – Jaintia – Naga
(d) Jaintiya – Naga – Garo – Khasi

Ans: (c) Garo – Khasi – Jaintia – Naga

110) Which of the following pairs are correctly matched?

1. Idukki: Thermal Power Station
2. Sabarigiri: Hydroelectric project
3. Ghatprabha: Irrigation project
4. Ramganga: Multipurpose project

(a) 2, 3 and 4
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1 and 2

Ans: (a) 2, 3 and 4

CLICK HERE FOR PART 10                                     CLICK HERE FOR PART 12

Advertisements

One thought on “UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 11: Q.101 to 110]”

Leave a Reply