UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 15: Q.141 to 150]

141) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:
List I [Product]A. Opium
B. Hing
C. Rubber

List II [Source]

1. Bark
2. Root
3. Fruit
4. Stem

Codes :
(a) 1 2 3 4
(b) 3 2 4 1
(c) 4 2 1 3
(d) 2 4 3 1

Ans: (b) 3 2 4 1

142) Television viewers using dish antenna to receive satellite signals do not receive signals during rain because :

1. of small size of antenna.
2. rain droplets absorb the energy of radio waves.
3. rain droplets disperse the energy of radio waves from their original direction.

Which of the above statements are correct?

(a) Only 1
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c) Only 2 and 3

143) As per 2011 Census which one of the following states has recorded decrease in population?

(a) Nagaland
(b) Manipur
(c) Tripura
(d) Sikkim

Ans: (a) Nagaland

144) Which bank has been established in China by BRICS countries?

(a) New Industrial Development Bank
(b) New Agricultural Development Bank
(c) New Development Bank
(d) New Commercial Bank

Ans: (c) New Development Bank

145) Arrange the following schemes launched by Government of India in chronological order and choose the correct answer from the codes given below :
1. Sukanya Samriddhi Yojana
2. Atal Pension Yojana
3. III. Make in India
4. Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana

Codes :
(a) IV, III , II and I
(b) I, II, III and IV
(c) III, II, I and IV
(d) IV, I, II and III

Ans: (a) IV, III , II and I

146) Rashtriya Swasthya Bima Yojana launched under Social Security Act 2008 covers :
(a) only organized sector workers
(b) only rural workers
(c) IV, III , II and I
(d) all category of workers

Ans: (a) IV, III , II and I

147) The target to reduce Infant Mortality Rate [IMR] during eleventh plan period was kept at

(a) 27 per 1000 live birth
(b) 28 per 1000 live birth
(c) 29 per 1000 live birth
(d) 30 per 1000 live birth

Ans: (b) 28 per 1000 live birth 

148) Saksham project approved by Govt of India is related to

(a) Skill development of SC and ST population
(b) A military unit for effective disaster management
(c) A new indirect tax network
(d) Creating self confidence among ‘Divyang’ youth.

Ans: (c) A new indirect tax network

149) The specific requirements of the ‘start-ups’ can be fulfilled through :
(a) Angel Investors
(b) Venture capital
(c) Crowd funding
(d) All the above

Ans: (d) All the above

150) SEZ India mobile app has been launched in January 2017 by :
(a) Ministry of Labour and Employment.
(b) Ministry of Finance
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Ministry of Corporate Affairs.

Ans: (c) Ministry of Commerce and Industry

                                                     CLICK HERE FOR PART 14