Categories Selfstudyhistory.com

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 3: Q.21 to 30]

21) The length of the Dhola – Sadia bridge inaugurated in May 2017 is around

(a) 12.15 km
(b) 11.15 km
(c) 10.15 km
(d) 9.15 km

Ans: (d) 9.15 km

22) India’s first semi-high speed train ‘Tejas’ will run between :

(a) Dadar and Kamthe
(b) Thane and Kolad
(c) Mumbai and Karmali
(d) Mumbai and Pune

Ans: (c) Mumbai and Karmali

23) The Shanghai Cooperation Organization summit in which India, was inducted as a full member was held at

(a) Ufa
(b) Dushanbe
(c) Tashkent
(d) Astana

Ans: (d) Astana

24) The host country of the 9th BRICS summit is :

(a) China
(b) Russia
(c) Brazil
(d) South Africa
Ans: (a) China

25) Which one of the following cities was ranked the dirties by the Urban Development Ministry in a list released in May 2017?

(a) Meerut
(b) Ghaziabad
(c) Gonda
(d) Shahjahanpur

Ans: (c) Gonda
26) Who among the following has been honoured with the 2016 ‘Saraswati Samman’?

(a) Padma Sachdev
(b) Govind Mishra
(c) Surjit Paatar
(d) Mahabaleshwar Sail

Ans: (d) Mahabaleshwar Sail

27) What has been the theme of the 2017 World Population Day?

(a) Be counted : Say what you need
(b) Investing in teenage girls
(c) Vulnerable population in emergency
(d) Family planning : Empowering people, Developing Nations

Ans: (d) Family planning : Empowering people, Developing Nations

28) A Japanese Encephalities Research Centre is to be set up in :

(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Punjab

Ans: (b) Uttar Pradesh

29) The foundation of what is being claimed as India’s biggest Global skill park was laid in July 2017 in

(a) Lucknow
(b) Bengaluru
(c) Bhopal

(d) Jaipur
Ans: (c) Bhopal

30) Who heads the panel on National Education Policy constituted in June 2017 by the Human Resource Development Ministry?

(a) K.J.Alphonse
(b) Ram Shankar Kureel
(c) K.Kasturiranjan
(d) M.K.Shridhar

Ans: (c) K.Kasturiranjan


CLICK HERE FOR PART 2                                     CLICK HERE FOR PART 4

Advertisements