Categories Selfstudyhistory.com

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 6: Q.51 to 60]

51) Which of the following are the primary causes of climate change?
1. Excessive burning of fossil fuels
2. Exploding numbers of automobiles driven by oil
3. Increasing solar flares
4. Heavy deforestation
Select the correct answer using the code given below :

(a) 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 1 and 4 only

Ans: (b) 1, 2 and 4 only

52) Which one of the following is not correctly matched?

   Nitrogen fixing agent – Crop
(a) Blue green algae – Paddy
(b) Rhizobium Leguminisarum – Pea
(c) Azotobacter – Wheat
(d) Azolla – Maize
Ans: (d) Azolla – Maize

53) Which one of the following ecosystems has maximum plant bio-mass?
(a) Tropical deciduous forest
(b) Tropical rain forest
(c) Temperature deciduous forest
(d) Desert shrubs
Ans: (b) Tropical rain forest

54) The Government of India enacted the Forest Conservation Act in the year :
(a) 1976
(b) 1980
(c) 1983
(d) 1988
Ans: (b) 1980

55) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List – I
A. Tropical forest
B. Conifer forest
C. Mangroves
D. Deciduous forest

List – II
1. Sunderbans
2. Himachal Pradesh
3. Rajasthan
4. Silent Valley

Codes :1
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 2 1 4 3
(c) 1 4 2 3
(d) 4 2 1 3

Ans: (d) 4 2 1 3

 

56) What is the quorum to constitute a meeting of Lok Sabha?

(a) One sixth of the total members of the House
(b) One tenth of the total members of the House
(c) One fourth of the total members of the House
(d) One third of the total members of the House

Ans: (b) One tenth of the total members of the House

57) Match List I with List II and select the correct answer from the code given below:

List I
A. Curtailment of the power judicial review
B. Abolition of Right to property as a fundamental right
C. Lowering the voting age from 21 to 18
D. Addition of the word secular in the preamble

List II

1. 61st Amendment
2. 42nd Amendment
3. 38th Amendment
4. 44th Amendment

Codes :

A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 3 2

Ans: (c) 3 4 1 2

58) Of the following political features, which is/are common to India and the USA.

1. Residuary powers vested in the centre.
2. Residuary powers vested in the states.
3. President has the power of pocket veto.
4. The upper house has some nominated members.

(a) 3 only
(b) 3 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4 only

Ans: (a) 3 only

59) The concept of ‘A Union of States in the Indian Constitution” has been derived from :

(a) The American Declaration of Independence
(b) The Australian Constitution
(c) The British North – American Act
(d) The Swiss Constitution

Ans: (b) The Australian Constitution

60) Given below are two statements :

Assertion [A] : The scope of judicial review is limited in India.
Reason [R] : Indian constitution has some borrowed items.

Select the right answer from the code given below :
(a) Both [A] and [R] are correct and [R] is the right explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are correct but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is correct, but [R] is wrong.
(d) [A] is wrong, but [R] is correct.

Ans: (b) Both [A] and [R] are correct but [R] is not the correct explanation of [A]

CLICK HERE FOR PART 5                                     CLICK HERE FOR PART 7

Advertisements