41) Which one of the following is the correct order of biological organization ranging from organism to biosphere ?

(a) Population → Ecosystem → Community → Landscape
(b) Landscape → Community → Ecosystem → Population
(c) Population → Community → Ecosystem → Landscape
(d) Population → Landscape → Community → Ecosystem

Ans: (c) Population → Community → Ecosystem → Landscape

42) Which one of the following is not correctly matched?
Green House Gas – Source
(a) Carbon dioxide – Thermal Power Stations
(b) Chloro fluro carbon – Automobile
(c) Nitrous Oxide – Waterlogged Paddy fields
(d) Sulphur dioxide – Brick Kilns

Ans: (b) Chloro fluro carbon – Automobile

43) Which one of the following atmospheric changes takes place due to green house effect?

(a) Increase in carbon dioxide concentration in atmosphere
(b) Increase in humidity in atmosphere
(c) Increase in biological population
(d) Increase in wind speed

Ans: (a) Increase in carbon dioxide concentration in atmosphere

44) ‘The Decade of Sustainable Energy for All’ is the initiative of :
(a) United Nations
(b) India
(c) Germany
(d) World Bank

Ans: (a) United Nations

45) Bhopal Gas Tragedy was caused due to the leakage of :

(a) Methyl Isocynate
(b) Nitrogen dioxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Carbon monoxide

Ans: (a) Methyl Isocynate

46) Which one of the following is not correctly matched?
Pollutant – Disease caused
(a) Mercury – Minamata disease
(b) Cadmium – Itai – Itai disease
(c) Nitrate Ion – Blue baby syndrome
(d) Fluoride Ion – Indigestion

Ans: (d) Fluoride Ion – Indigestion

47) Which of the following is considered to be the optimum concentration of carbon dioxide for natural balance in atmosphere?

(a) 0.02 %
(b) 0.03%
(c) 0.04%
(d) 0.05%

Ans: (c) 0.04%

48) Amount of rain depends on :

(a) Air pressure
(b) Humidity in atmosphere
(c) Water cycle
(d) Temperature
Ans: (b) Humidity in atmosphere

49) Which one of the following is not correctly matched?
(a) World Environment day – 5th June
(b) Earth day – 22nd April
(c) Anti – tobacco day – 5th May
(d) Ozone day – 16th September
Ans: (c) Anti – tobacco day – 5th May

50) Biodiversity has maximum danger from

(a) destruction of natural habitats and vegetation
(b) Improper agricultural operations
(c) Climate change
(d) Water pollution
Ans: (a) destruction of natural habitats and vegetation

CLICK HERE FOR PART 4                                       CLICK HERE FOR PART 6

Advertisements