Categories Selfstudyhistory.com

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 7: Q.61 to 70]

61) Who among the following was a member of Sarkaria Commission?

(a) V.Shankar
(b) K.Hanumanthaiah
(c) Dr. S.R.Sen
(d) O.V.Algesan

Ans: (c) Dr. S.R.Sen

62) Match the List I with List II and select the correct answer from the code given below :

List I [States]

A. Gujarat
B. Karnataka
C. Kerala
D. Odisha

List II [ No. of members in Rajyasabha]

1. 9
2. 11
3. 12
4. 10

Codes :

A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 3 2 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 1 2 3 4

Ans: (c) 2 3 1 4

63) Given below are two statements :

Assertion [A] : Model code of conduct is to be followed by political parties as soon as an election is announced.
Reason [R] : Mode code of conduct was enacted by Parliament.

Choose the correct answer from the code given below :
Codes :

(a) Both [A] and [R] are correct and [R] is the correct explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is true, but [R] is false.
(d) [A] is false, but [R] is true.

Ans: (c) [A] is true, but [R] is false.

64) In which year was Rajya Sabha constituted for the first time?

(a) 1950
(b) 1951
(c) 1952
(d) 1953

Ans: (c) 1952

65) Who among the following is empowered to establish the inter state council?

(a) Parliament
(b) President
(c) Speaker of Loksabha
(d) Prime Minister

Ans: (b) President

66) Which one of the following is not correctly matched?

(a) Policy cut Motion – Budget demand be reduced to Rs.one
(b) Economy cut motion – Budget demand be reduced by a specified amount.
(c) Token cut Motion – Budget demand be reduced by rupees one hundred
(d) Vote on Account – Parliamentary sanction of all budgetary demands for grants in a financial year.

Ans: (d) Vote on Account – Parliamentary sanction of all budgetary demands for grants in a financial year.

67) Which of the following are enshrined in the third schedule of the Indian Constitution?

1. Form of oath of office for a Minister for the Union.
2. Form of oath to be made by the Chief Justice of Supreme Court.
3. Form of oath of office for the President of India.
4. Form of oath to be made by a Member of Parliament.

Select the correct answer using the code given below :

Codes:
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 3, 4
(c) 1,2,4
(d) 1,2,3,4

Ans: (c) 1,2,4 
68) Who is generally appointed as a Protem Speaker?

(a) The speaker of the outgoing Loksabha
(b) The Dy.Speaker of the outgoing Loksabha
(c) One of the senior most members of the newly elected Loksabha

(d) The leader of the opposition party in the outgoing Loksabha
Ans: (c) One of the senior most members of the newly elected Loksabha

69) What is meant by a Bullock – Capitalist?

(a) Farmers who are poor
(b) Farmers who are rich
(c) Farmers who have some resources but are not rich
(d) Farmers who are big Zamindars

Ans: (c) Farmers who have some resources but are not rich

70) Which one of the following does not fall within the purview of Article 21 of the Constitution?

(a) Medical aid to injured by a doctor
(b) Sexual Harassment of Women at work place
(c) Pollution of the quality of water
(d) Capital punishment
Ans: (d) Capital punishment

CLICK HERE FOR PART 6                                     CLICK HERE FOR PART 8

Advertisements

3 thoughts on “UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 7: Q.61 to 70]”

Leave a Reply