Categories Selfstudyhistory.com

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 10: Q.91 to 100]

91) Who among the following supported the Swaraj Party in Central Legislative Assembly in pre-independent India?

(a) M.A.Jinnah
(b) Maulana Abdul Kalam Azad
(c) Dr.Rajendra Prasad
(d) Jawaharlal Nehru

Ans: (a) M.A.Jinnah

92) In which year Gopal Krishna Gokhale founded ‘Servants of India Society’?

(a) 1902
(b) 1903
(c) 1904
(d) 1905

Ans: (d) 1905

93) In which of the following years the Jatiya Sarkar was formed in the Midnapur district of Bengal?
(a) 1939
(b) 1940
(c) 1941
(d) 1942
Ans: (d) 1942

94) Which of the following trials attracted world-wide publicity and drew sympathetic comments from Albert Einstein, H.G.Wells, Harold Laski and Roosevelt in favour of the convicts?
(a) INA trial
(b) Lahore conspiracy case
(c) Meerut conspiracy case
(d) None of the above
Ans: (c) Meerut conspiracy case

95) Who remarked about the East India Company that “The Company is an anomaly but it is part of a system where everything is an anomaly”?
(a) Warren Hastings
(b) G.B.Macaulay
(c) Lord Clive
(d) Henry Dundas

Ans: (b) G.B.Macaulay

96) Which one of the following states has the lowest percentage of Scheduled Tribes population as percentage of its total population according to Census 2011?

(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala

Ans: (a) Uttar Pradesh

97) Which of the following is not a cold ocean current?

(a) Canaries
(b) Humboldt
(c) Oyashio
(d) Agulhas
Ans: (d) Agulhas

98) Which of the following is not correctly matched?
Mountain pass State

(a) Sipkila – Himachal Pradesh
(b) Bomdila – Arunachal Pradesh
(c) Nathula – Meghalaya
(d) Zojila – Jammu & Kashmir

Ans: (c) Nathula – Meghalaya

99) Which of the following cities is known as the oil capital of Europe?

(a) Belfast
(b) Aberdeen
(c) Leeds
(d) Liverpool
Ans: (b) Aberdeen

100) Which of the following groups of countries share border with Israel?
(a) Lebanon, Syria, Jordan, Egypt
(b) Egypt, Turkey, Jordan, Cyprus
(c) Lebanon, Syria, Turkey, Jordan
(d) Turkey, Syria, Iraq, Yemen
Ans: (a) Lebanon, Syria, Jordan, Egypt
CLICK HERE FOR PART 9                                     CLICK HERE FOR PART 11
Advertisements

One thought on “UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 10: Q.91 to 100]”

Leave a Reply