Categories Selfstudyhistory.com

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 8: Q.71 to 80]

71) Which one of the following is not a feature of a zonal council?

(a) It is a constitutional body
(b) Five Zonal Councils have set up under the States Reorganization Act, 1956
(c) Chandigarh although not a state is included in Zonal Council
(d) It is an Advisory body

Ans: (a) It is a constitutional body

72) Consider the following statements and choose the correct answer by using the codes given below :

Assertion [A] : India is a democratic country.
Reason [R] : India has a constitution of its own

Codes :
(a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is true but [R] is false
(d) Both [A] and [R] are false

Ans: (b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]

73) Which one of the following is not a collective privilege of the members of Parliament?

(a) Freedom of debates and proceedings
(b) The Right to regulate the internal matters of the Parliament
(c) Freedom from attendance as Witness
(d) The privilege of excluding strangers from the house

Ans: (c) Freedom from attendance as Witness

74) Consider the following statements and select your answer from the codes given below :

1. The Governor does not have the power to appoint the judge of a State High court.
2. He is not a part of the Legislature.
3. He has the power to nominate some members in the Legislative Council.
4. He has no judicial powers.
Codes :

(a) 1 and 2 are correct
(b) 1 and 3 are correct
(c) 2 an 4 are correct
(d) All are correct

Ans: (b) 1 and 3 are correct

75) The name ‘Aghanya’ mentioned in many passages of the Rig Veda refers to :

(a) Priest
(b) Women
(c) Cows
(d) Brahmanas

Ans: (c) Cows

76) In which of the following rock-cut caves eleven headed Bodhisattva image is depicted?

(a) Ajanta
(b) Ellora
(c) Kanheri
(d) Karle

Ans: (c) Kanheri

77) Consider the following statements :

1. The early chaityagrihas and viharas of Guntuphalli in West Godavari district are rock cut.
2. The chaityas and viharas of Eastern deccan are usually rock cut.
Of these statements :

(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct

Ans: (c) Both 1 and 2 are correct

78) A resolution passed by the Rajya Sabha under Article 249 of the constitution empowering Parliament to legislate on a state subject in national interest remains in force for a period.

(a) Not exceeding six months
(b) Not exceeding two years
(c) Not exceeding one year
(d) of unlimited time

Ans: (c) Not exceeding one year

79) Which among the following system of levying land revenue in Deccan was prevalent during the reign of Akbar?

(a) Kankut
(b) Number of ploughs
(c) Zabt
(d) Ghallabakshi

Ans: (c) Zabt

80) Who among the following foreign travellers visited India during the reign of Jahangir?

(a) Father Anthony Monserate
(b) Francisco Pelsaert
(c) Niccolo Manucci
(d) Francois Bernier

Ans: (b) Francisco Pelsaert

 

CLICK HERE FOR PART 7                                      CLICK HERE FOR PART 9

One thought on “UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 8: Q.71 to 80]”

Leave a Reply